John Christian Elden mener ordningen med forliksråd fungerer godt, og at de burde behandlet flere saker om mindre krav.

Reagerer på forliksråd-forslag

- Skulle forliksrådet bomme fullstendig, er det ikke vanskelig å skrive en stevning for å overprøve avgjørelsen, sier John Christian Elden.

Publisert Sist oppdatert

Selmer-advokat Fredrik Lilleaas Ellingsen tok nylig til orde for at regelen om hvilke saker forliksrådet skal behandle bør endres, og fikk delvis støtte av Christian Reusch.

Ellingsen mener advokater spekulerer i å opptre i det skjulte for å få saken inn i forliksrådet.

En som ikke er enig i forslaget, og mener forliksrådet fungerer godt, er advokat John Christian Elden.

- Forliksrådet er et svært effektivt tvisteløsningsorgan, godt egnet til de fleste krangler mellom privatpersoner. Derfor er det dumt at advokater bidrar til å gi et annet inntrykk, sier Elden til Advokatbladet.

- Ofte best og billigst

- Forliksrådet er ofte den beste og billigste løsningen for mange klienter som får enklere tvister avgjort av mennesker med god livserfaring og sunt bondevett. Advokatens rolle er nok mindre - men det er ofte en fordel, mener Elden.

Han legger til at domstolene ofte har et åpenbart behov for å få avlastning i saker med mindre formuesverdier der aktørene gjerne trenger et ja eller nei til kravene - og ikke en lengre juridisk begrunnelse.

- Forliksrådene må være modigere og avsi dommer der partene ikke blir enige, og ikke frykte for at advokater eller andre og innstille sakene. De skal nettopp bruke sunt bondevett, påpeker Elden.

- Bør sende flere saker

Om man klager inn en sak inn for forliksrådet, og det er gått tre måneder eller mer fra forliksklagen ble forkynt fra innklagede, kan begge parter kreve saken innstilt.

- Jeg opplever at advokater ofte saboterer forliksrådet ved å prøve å få sakene raskt inn i retten, og at de venter til saksbehandlingstiden er nådd tre måneder for så å begjære innstilling - i stedet for å få en avgjørelse i forliksrådet.

Elden mener advokater i større grad bør sende saker over til forliksrådene, og la disse gjøre jobben sin.

- Skulle forliksrådet bomme fullstendig, er det ikke vanskelig å skrive en stevning for å overprøve avgjørelsen. Det flytter bare søksmålsbyrden til den part som tapte i forliksrådet.

Han erkjenner at ikke alle saker egner seg godt i forliksrådet, men mener problemstillingen snus på hodet.

- Sender du en stevning på ti millioner kroner, får du ganske fort beskjed om at saken ikke egner seg i forliksrådet.

Powered by Labrador CMS