- Jeg er ikke et vanemenneske, sier Elden i podcasten.

- Selvtillit er avgjørende for å tåle presset som følger med jobben som advokat

John Christian Elden snakker i ny podcast om hvorfor advokater trenger gode samtalepartnere, om hva som irriterer ham, og om at han regner straffesaker nærmest som pro bono-saker.

Publisert

Mental trener Cecilie Ystenes Myhre, som har skrevet bøker om mental trening, har i podcastserien Grit intervjuet advokat John Christian Elden.

Tidligere i serien har hun blant annet intervjuet tidligere Frp-leder Siv Jensen, tidligere administrerende direktør i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth, og Anders Snortheimsmoen, tidligere sjef for Beredskapstroppen.

Denne uken er Elden gjest i programmet som ifølge Myhre «tar mål av seg til å gi lytterne noe av hemmeligheten bak suksessen til ulike fremadstormende mennesker, mennesker som har grit».

Hun definerer «grit» som evnen til å ha enorm arbeidskapasitet for å nå sine mål og visjoner. Ifølge Utdanning.no er «grit» det som på norsk kalles pågangsmot, driv, eller tæl.

Private oppdrag finansieres offentlige oppdrag

- Du er kjent for å ha ekstrem arbeidskapasitet og noen vil kanskje hevde, fotografisk minne. Hva er den underliggende årsaken til at du finner mening i å jobbe mye, spør Myhre.

- Jeg trives med det, og det er ulikt hver eneste dag. Jeg jobber med og for mennesker, og synes det er tilfredsstillende når jeg klarer å løse ting og få fornøyde klienter. Jeg er ikke noe vanemenneske, og hadde ikke klart å være på jobb fra åtte til fire hver dag, men ære være dem som kan det, svarer Elden.

John Christian Elden

  • Hatt møterett i Høyesterett siden 1999.
  • Fast forsvarer i Høyesterett fra 2020.
  • Fast forsvarer i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett fra 2000.
  • Var vararepresentant (H) på Stortinget fra 2013-2021.
  • Satt i Advokatforeningens hovedstyre fra 2006 til 2010.
  • Var medlem av lovutvalget for strafferett og straffeprosess fra 2004 til 2015.
  • Er redaktør i Lovdata.
  • Denne helgen holder han, som i mange foregående år, foredraget «Lovendringer og rettspraksis» på Forsvarergruppens høstseminar.

På spørsmål om hvem som helst kan få Elden som advokat, svarer Elden ja, så sant det handler om en straffesak.

- Jeg tar straffesaker for det offentlige, det er en form for pro bono-saker på offentlig salærsats. Har jeg tid i kalenderen, så sier jeg ja, svarer Elden.

Programlederen spør om han finner mening i å hjelpe dem som ikke selv har midler eller ressurser.

- Ja, det er jo dette som ligger i det offentlige oppdraget. Samtidig er jeg en privat advokat, så jeg har jo så klart også vanlige advokatoppdrag som gjør at jeg kan finansiere å ta en del offentlige oppdrag, sier Elden.

Selvtillit vs. arroganse

- Hva er styrkene dine i dag, spør Myhre.

- Jeg håper og tror og regner meg selv som faglig sterk på de hovedområdene som jeg driver mest med. Og det er en veldig styrke i seg selv å ha en selvtillit. Det hjelper i mange saker, sier Elden.

- Hvor viktig er selvtillit?

- Veldig viktig, men samtidig må man ikke blande selvtillit med arroganse, det er to helt forskjellige ting. Man kan tenke at «dette greier jeg», men man kan ikke være så arrogant å si at «dette er det bare jeg som kan».

- Hvis du skal fortelle en advokatfullmektig hvordan han eller hun bygger opp selvtillit, hva ville du sagt, spør Myhre.

- Da ville jeg sagt at du er nødt til å starte med å ha kontroll på den saken du jobber med, du må vite hva saken handler om, og saker er ikke alltid slik de ser ut som, ting kan forandre seg i retten og underveis. Men du må ha grunnleggende kontroll på saken. Har du det, kan du ha god selvtillit, men du kan aldri vite hva motparten vil komme med eller hvordan en dommer vurderer ting.

Trenger noen å drøfte saker med

- Hva mener du skal til for å få den mentale styrken som må til for å være på det nivået du er, spør programlederen.

- Å være åpen er en god strategi. Det er godt å ha noen å diskutere saker med. Det er ikke noe nederlag å gå til en psykiater eller psykolog, eller snakke med en god kollega. For hvis du blir sittende med ting inne i deg, uten å få det kvittert ut, så er det ikke bra.

Erfaring gjør at han kan føle når presset kommer, forteller Elden.

Og hva er det han kan bli skikkelig irritert over? Det er når folk ikke hører etter.

- Hvis en journalist spør om det samme spørsmålet tre ganger, da blir jeg irritert. Om det er taktikk, så OK, men hvis ikke... Og jeg kan tenke det samme når jeg er i retten, når motpartens advokat i prosedyren sier det samme to, tre ganger.

Podcasten er tilgjengelig blant annet i Apple, på Podimo og på Spotify.

Powered by Labrador CMS